Vihreät naiset vaatii hallitukselta pikaisia ja painavia toimia poikien syrjäytymisriskin vähentämiseksi. Yhteiskunnan turvaverkkojen täytyy olla kunnossa, jotta voimme pitää kaikki mukana ja turvata nuorten tulevaisuuden.
Tutkimukset eivät kerro hyvää nuorten voinnista. Yksinäisyysbarometrin mukaan yksinäisyyttä, ulkopuolelle jätetyksi tulemista ja eristäytyneisyyttä kokevat eniten 15–34-vuotiaat nuoret ja nuoret aikuiset Suomessa.
Nuorisorikollisuuskyselyn mukaan väkivallan uhkaa kokevien 9-luokkalaisten nuorten osuus on kasvanut. Vähemmistönuoriin kohdistetaan muita nuoria useammin kiusaamista ja fyysistä uhkaa. Tyttöjen kokema väkivalta on lähtenyt nousuun ensimmäistä kertaa kolmeenkymmeneen vuoteen, ja vuoden 2023 kouluterveyskyselyn mukaan sekä 4.- ja 5.- että 8.- ja 9.-luokkalaisista pojista joka viides kertoi kokeneensa fyysistä uhkaa vuoden aikana.
Koronapandemia syvensi nuorten yksinäisyyttä ja yhteisöjen eriytymistä. Ihmisten välisen vuorovaikutuksen vähentyessä ja etäisyyden kasvaessa pojilta puuttuu yhteisöllinen sosiaalinen peili, joka auttaa tunnistamaan tunteita ja arvioimaan omaa käyttäytymistään.
“Poikien yhteisöllisyyttä tulee pyrkiä vahvistamaan ja tarjota heille tilaisuuksia tavata toisiaan turvallisessa ympäristössä. Syrjäytyminen on kallis polku sekä yksilön että yhteiskunnan kannalta: yhden nuoren syrjäytymisen hinnaksi yhteiskunnalle on laskettu miljoona euroa. Seuraukset ovat mittavia, aina henkilökohtaisista tragedioista koulupudokkuuteen ja rikos- tai päihdekierteisiin. Myös väkivallan ihannointi ja sen sallivat asenteet voivat saada kasvualustaa pahoinvoinnista ja syrjäytymisestä”, toteaa Vihreiden naisten syyskokouksen puheenjohtaja, Tampereen vihreä valtuutettu Olga Haapa-aho.
“On myös huolestuttavaa, miten suomalainen koulu eriarvoistuu. Tutkimuksissa näkyy, että maahanmuuttajuus tai perheen matala sosioekonominen asema vaikuttavat oppimistulosten taustalla. Tarvitsemme henkilöstöä ja resursseja koulujen oppilashuoltoon ja opetustoimeen sekä lastensuojeluun ja etsivään nuorisotyöhön. Tärkeää on ehkäistä poikien ja miesten syrjäytymistä myös panostamalla varhaiseen tukeen jo peruspalveluissa. Lisäksi tukea tarvitaan lapsiperheiden kotipalveluista ja erityisesti palveluista, jotka auttavat päihteiden, rikollisuuden ja aggressiivisuuden kanssa kamppailevia lapsia ja nuoria. Koko yhteiskunnan, mutta erityisesti Suomen hallituksen, täytyy herätä nyt toimimaan”, toteaa Vihreiden naisten puheenjohtaja, kansanedustaja Inka Hopsu.
Vihreät naiset vaatii, että poikien syrjäytymisriski otetaan tosissaan. Kunnat ja hyvinvointialueet kantavat suurta vastuuta, että sosiaalipalvelut, oppilashuolto, peruskoulu toimivat hyvin ja nuorille löytyy turvallisia aikuisia tueksi sekä tiloja kohtaamiseen ja yhteisöllisyyteen. Hallitus ei saa viedä menon kiristyksin näiden edellytyksiä. Hallituksen täytyy myös tunnistaa politiikkansa seuraukset ja perua järjettömät leikkauksensa, jotka lisäävät perheiden eriarvoisuutta ja sitä kautta syrjäytymisriskiä.
Lisätietoja:
Inka Hopsu, Vihreiden naisten puheenjohtaja, kansanedustaja
inka.hopsu@eduskunta.fi
09 432 3054
Olga Haapa-aho, Tampereen kaupunginvaltuutettu